______________________________________________________________________________________________________________________________
Radu Tîrcă and Ștefania Hîrleață are students at University of Architecture and Urbanism 'Ion Mincu', Bucharest. At present, they lead their theoretical research on the subject of thermal towns and diploma projects in Govora Baths under the guidance of Stefan Simion, Irina Tulbure and Ilinca Paun Constantinescu. As students, they won second prize and best student project in a BeeBreeders international architecture competition - Mango Vynil Hub, third prize in a Zeppelin national competition - Prototip pentru comunitate, as well as other mentions in other competitions.
PIAŢA AMZEI
Singurul loc din piața Amzei care nu funcționează este Piața Amzei. Din totdeauna, această zonă a fost destinată negoțului - pe de o parte, pentru că s-a dezvoltat pe locul unui maidan în proximitatea bisericii, iar, pe de altă parte, pentru că se afla în apropierea drumului ce traversa oraşul nord-sud (Podul Mogoșoaiei, în prezent Calea Victoriei).
În dorința lor de modernizare a pieței, cele două sistematizări (blocul modernist care ocupă centrul pieței din anii 30 şi noua hală cu zona de piaţă de la subsol din 2013), au reușit să “omoare” piața tradițională și să o transforme mai degrabă într-un centru comercial, situație la care vânzătorii nu s-au putut adapta. Astfel, piața se desfășoară astăzi în spațiile libere de lângă stradă, centrul rămânând inert.
Credem că este nocivă încercarea de a organiza excesiv funcționarea pieței, prin definiție un loc al comerțului neprogramat și spontan. Arhitectura trebuie să fie un cadru neierarhizat, care să permită pieței să se desfășoare după propriile reguli.
Intervenţia noastră încearcă să readucă atât circulaţiile, cât şi activitatea comercială în zona centrală a pieţei şi la nivelul străzii, astfel încât aceasta să redevină un spaţiu de traversare, permeabil. Astfel, blocul modernist şi-ar pierde compartimentările interioare şi s-ar deschide către exterior, construcţiei istorice alăturândui-se de o parte şi de cealaltă două structuri de acoperire uşoară, care împing mai mult piaţa către stradă şi fac din curtea interioară una publică. În acelaşi spirit, zona de piaţă din noua hală este adusă la nivelul străzii printr-o placa curbă ce acoperă subsolul descoperit şi o placă din sticlă peste golul central din hală. Şi aici, piaţa ar fi extinsă către miezul insulei printr-o structură usoară de acoperire.
COLECTIV: Diana Valentina Bogdan, Laura Maria Covaci, Teodora Maria Cristache