______________________________________________________________________________________________________________________________
Radu Tîrcă and Ștefania Hîrleață are students at University of Architecture and Urbanism 'Ion Mincu', Bucharest. At present, they lead their theoretical research on the subject of thermal towns and diploma projects in Govora Baths under the guidance of Stefan Simion, Irina Tulbure and Ilinca Paun Constantinescu. As students, they won second prize and best student project in a BeeBreeders international architecture competition - Mango Vynil Hub, third prize in a Zeppelin national competition - Prototip pentru comunitate, as well as other mentions in other competitions.
Piața Universității fotografiată de Iosif Király
Este fotografia un shimb între materie și memorie ?
I o s i f K i r á l y
Fotografia, datorită caracterului său documentar, este în general creditată cu capacitatea (mai mare decât a celorlalte domenii ale vizualului) de a fi o interfață prin care putem accesa anumite situații din trecut. De aceea, este de obicei asociată cu timpul, memoria și uneori chiar cu moartea.
De multe ori, privitorii îi acordă fotografiei puteri mai mari decât ea are, ignorând faptul ca aceasta arată doar textura/epiderma realității; straturile mai profunde și relațiile dintre personajele și elementele vizibile în imagine fiind doar deduse (adesea în mod eronat). Sunt nenumărate cazuri în care aceeași fotografie și-a schimbat radical înțelesul după trecerea timpului sau odată cu schimbarea contextului în care a fost receptată sau a textului care a însoțit-o.
În ceea ce mă privește, prin imaginile pe care le fac folosindu-mă de aparatul fotografic, încerc să vizualizez mecanismele memoriei, modul în care creierul face conexiuni precum și cum îmi amintesc sau uit anumite situații, locuri și lucruri. Aceste imagini panoramice (ce fac parte din diverse serii: Reconstructii, Sinapse, Actul de a privi, etc.) deși sunt realizate din multe instantanee, (fragmente fotografice nealterate în vreun fel), combinate între ele sau associate cu altele mai mult sau mai puțin asemănătoare, rareori pot constituie repere precise ale realității. Ele sunt mai degrabă un fel de docufictiuni.
IOSIF KIRÁLY (n. 1957, Timișoara) este arhitect și artist vizual român, profesor la Universitatea Națională de Arte București, unde predă din 1992. Este co-fondator al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică(1995).[2] Printre cursurile predate în cadrul UNAB se numără Istoria fotografiei (licență), Imaginea vizuală în epoca post-fotografică (master), Fotografia ca artă contemporană - concepte, teme, strategii (master).
Din 1991 este membru al grupului subREAL iar până în 1989 a participat la numeroase evenimente în cadrul Atelier 35 Timișoara și București. În anii '80 a fost activ în rețeaua internațională mail-art, o mișcare artistică alternativă generată de grupul Fluxus.
După 2000 a realizat împreună cu arhitecții Mariana Celac și Marius Marcu Lapădat mai multe cercetări fotografice ce investighează schimbările din peisajul urban românesc in perioada post-comunistă. În 2007 a inițiat și de atunci coordonează RO_Archive, un amplu proiect de documentare vizuală a mutațiilor ce se petrec la nivel național în mai multe domenii (industrie, agricultură, comerț, cultură, educatie, religie, turism, etc.)[3]
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (U.A.P.) și al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (A.I.C.A.).
Din 2008 este deținător al titlului universitar de Doctor în Arte Vizuale (artis doctor) la Universitatea Națională de Arte București.
www.lensculture.com/iosif-kiraly