1/5

PIAŢA NORILOR

Piața Norilor este un exemplu de piață bucureșteană specifică, dintre cele mai tinere. După inaugurarea bvd. D. Cantemir ca o extindere a axei nord-sud, interesul pentru zona Tineretului a crescut. Astfel începand cu 1974 țesutul vechi a fost demolat pentru a se construi cartierul Tineretului  cu toate dotările necesare printre care și aceasta piață.

Fiind singura piață din cartier este intens frecventată. Astfel caracterul comercial ajunge să cuprindă și parterul blocurilor din apropiere, făcând din strada principală pe care se află, o arteră importantă de comerț pentru cartier. Acest fapt asigură funcționarea pieței și în prezent, alături de micile magazine dar și de supermarket.

La o privire mai atentă am observat o zona adiacentă pieței, mai puțin frecventată. Piața “închide” incinta creată de blocuri. Acolo se formează un spațiu incert: spatele blocului care în prezent este folosit doar pentru parcarea mașinilor și in mijlocul căruia se gasește clădirea centralei termice.  

Am intenționat să salvăm acest spațiu generic, damnat. Dată fiind avansarea pieței, în evoluția ei , către interiorul incintei, am făcut din asta un pretext. Am păstrat elementele componente punctuale ale pieței și gridul metalic pe care l-am continuat până la întâlnirea cu centrala termică - mărind astfel capacitatea în zona tarabelor. În ceea ce privește clădirea centralei, am ales îngroparea echipamentului și descoperirea acestei cutii pentru a fi folosită altfel de către comunitate. La intrare, către strada principala, elementul masiv din piață și zona corespondentă acestuia le-am imaginat potrivite pentru activități de consum și prelucrare a alimentelor care se găsesc alături. Pentru pavaj am folosit pe toată suprafața incintei dale de beton care se răresc pe alocuri pentru a crea spații verzi sau se adună în anumite zone pentru a ușura circulația.

În viitor intuim că parterul blocurilor ce formează incinta va fi ocupat de spații comerciale datorită influenței pozitive a intervenției sugerate, iar ceea ce era odată spate, va fi înnobilat și deturnat către un spațiu public plăcut, adaptat unui cotidian al locuirii. 

COLECTIV:  Anca Alexandra Iscru, Sabin Andrei Ţenea, Bucur Mihai Cristiev