top of page

HALA MATACHE

De-a lungul timpului, în București oamenii au încercat să păstreze anumite tradiții, adaptându-le prezentului. Astfel, vechile maidane ale orașului încet-încet au devenit piețe. Acest lucru ne confirmă necesitatea oamenilor dintotdeauna de a interacționa permanent, de a socializa, și poate de a se tocmi. De aceea piețele constituie nuclee pentru numeroase cartiere și sunt punctele de întâlnire ale locuitorilor din zonă.

Piaţa Matache s-a dezvoltat la intersecţia Căii Griviţei cu Calea Buzeşti în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe locul unui vechi maidan de la marginea oraşului. Numele pieţei provine de la măcelarul Matache, principalul comerciant din acea perioadă. Ulterior s-a construit Hala Matache, reper al întregii zone, căreia i s-au alăturat şi alte construcţii care au închegat configuraţia actuală. În 2012, hala principală – important monument istoric– a fost demolată ilegal în cadrul operaţiunii de lărgire a Căii Buzeşti, fapt ce a dus la destrămarea întregii pieţe.

Pentru a integra fragmentele rămase propunem o rețea de stâlpi cu capitel evazat care să formeze o infrastructură necesară pentru spaţiul rămas liber în urma demolărilor şi sub care să se aşeze containere adaptabile diferiţilor comercianţi, după nevoi.

COLECTIV:  Alexandra Gologan-Calmuc, Ana Manolache, Irina Şerbăniuc

bottom of page