______________________________________________________________________________________________________________________________
Radu Tîrcă and Ștefania Hîrleață are students at University of Architecture and Urbanism 'Ion Mincu', Bucharest. At present, they lead their theoretical research on the subject of thermal towns and diploma projects in Govora Baths under the guidance of Stefan Simion, Irina Tulbure and Ilinca Paun Constantinescu. As students, they won second prize and best student project in a BeeBreeders international architecture competition - Mango Vynil Hub, third prize in a Zeppelin national competition - Prototip pentru comunitate, as well as other mentions in other competitions.
Mazzocchio #3
Arhitectura cotidianului: Piețele Bucureștene
La Piață este acel loc al orașului contemporan unde o rutină prozaică precum cumpărăturile pot oferi o puternică experiență senzorială: mirosuri, gust, imagini, sunete. Acest loc complex este fața vizibilă a schimbului economic definit cu precizie pe fondul unei interacțiuni sociale și culturale.
Viața pe care o ducem este urbană. Modul nostru de a descoperi și înțelege lumea trece inevitabil prin faptul că locuim orașul contemporan care ne preexistă și suntem formați de ideologiile legate de acesta. Pentru a înțelege toate acestea, academia a oferit tradiția schemelor vizionare ale orașului generic, cu o miză socială implicită ori explicită. Istoria devine acumularea discursurilor despre cum orașul ar trebui închipuit; utopia este un asemenea moment de fantezie.
O alternativă pentru a înțelege și dezvolta orașul ar fi surprinderea sa ca o serie de fragmente corelate. Pentru a fi relevante, fragmentul trebuie să aibă stabilitate conceptuală, deschizându-se în același timp către celelalte. Prin această arheologie simulată[1], credem că este posibil să înțelegem mai nuanțat mediul urban.
Un astfel de fragmet relevant pentru a investiga structura urbană a Bucureştiului este Piaţa Agroalimentară. Aceasta are o lungă tradiţie, pornind de la vechile târguri şi maidanele spontane, unde oamenii se adunau şi schimbau bunuri, practici, sentimente, valori sau idei. Acest tip de spaţii neorânduite a fost un bun prilej de a stimula relaţiile comunitare. Aşa cum ne arată Dana Harhoiu în studiul ei original[2], acestea au funcţionat ca centre fizice şi mentale ale cartierelor, corespondent profan al Axis Mundi-ului parohial.
Mai apoi, în perioadele antebelice, aceste spaţii ale schimbului au fost instituţionalizate prin metabolizarea moştenirii îndepărtate a bazarului persan. Reimaginarea completă a oraşului, cu axele raţional-ordonatoare[3] care au brăzdat ţesutul urban medieval, a inventat un tip de infrastructură pentru salubrizarea comerţului. Construcţii precum Hala Traian, Matache, Amzei sau Hala Obor s-au instituit în locul sau în apropierea vechilor bătături ale maidanelor, acoperind întregul oraş istoric la o distanţă de pas.
Aşadar, a locui într-un cartier bucureştean a însemnat şi existenţa ritualului săptămânal de a merge la piaţă, unde orăşenii se întâlnesc cu ţăranii veniţi de la ţară pentru a-şi vinde produsele proaspete: roşii, castraveţi, salate, pepeni, mere, prune, ouă, lapte, smântână şi tot aşa. Astfel, relaţii personale au apărut.
Societatea actuală tinde să înlocuiască autenticul cu garanţia. Produsele sunt evaluate mai degrabă prin prisma atributelor cantitativ-măsurabile, cum ar fi preţul, data de expirare etc. Numai dacă aceste cifre reci se potrivesc, calitatea poate fi considerată. Scara urbană a pieţei (agroalimentare) este înlocuită de scara industrială a supermarketului, augmentată de infrastructurile pentru automobil.
Bucureştiul încă mai are pieţe, împrăştiate de jur împrejurul centrului. Acestea încă sunt un ingredient important al cartierelor şi al structurii urbane a zonei istorice. Afectate de inerţia societăţii, acestea reprezintă o contra-alternativă sănătoasă la ideologia consumeristă generică, supermarketul.
Numărul 3 al revistei Mazzocchio aduce spre dezbatere o cercetare arheologică a acestor particularităţi ale pieţelor bucureştene: o analiză a situaţiilor lor urbane, a caracteristicilor fizice şi a arhitecturii care le găzduieşte, cu o privire generoasă despre cum acest tip de arhitectură infrastructurală poate deveni nobilă – rezultat al proiectului studenţesc care a avut loc la UAUIM în anul 2017[4].
[1] „De ce «arheologie»? […] Am folosit, mai întâi, acest cuvânt într-un mod întrucâtva orb, pentru a desemna o formă de analiză care nu este propriu-zis o istorie (în sensul în care se povesteşte, de pildă, istoria invenţiilor sau istoria ideilor), dar nici propriu-zis o epistemologie, adică o analiză internă a structurii unei ştiinţe.” (Michel Foucault în convorbire cu J.J. Brochier, 1969 – traducere Bogdan Ghiu în POSTFAŢĂ: „Cartea cea mai puţin reuşită” a lui Michel Foucault? în Michel Foucault – Arheologia cunoaşterii, Bucureşti: Univers, 1999, pp.280-281)
[2] Dana Harhoiu – Bucureşti. Un oraş între Orient şi Occident / Bucarest, ville entre Orient et Occident – Bucureşti: Simetria, 1997 (2001)
[3] Nicolae Lascu – Bulevardele Bucureştene până la Primul Război Mondial – Bucureşti: Simetria, 2011
[4] proiect de 6 săptămâni, toamna lui 2017, în atelierul condus de profesor E.B.Popescu, Stefan Simion, Emil Burbea şi Ilinca Rădulescu, împreună cu invitaţii Irina Melita, Doru Frolu şi Christian Berros pentru studenţii anului 3.
[0] legenda: 0. Piaţa Unirii / 1. Piaţa Obor / 2. Piaţa Gemeni / 3. Hala Traian / 4. Piaţa Vitan / 5. Piaţa Norilor / 6.Piaţa De Flori / 7. Piaţa Cotroceni / 8. Hala Matache / 9. Piaţa Amzei